Tai chi net zo effectief als fysiotherapie bij knieartrose

'Tai Chi zou overwogen moeten worden als een effectieve therapeutische optie bij knieartrose.' Dit concluderen Chenchen Wang en haar collega's van Tufts Medical Center (Boston) naar aanleiding van hun enkelblinde trial in Annals of Internal Medicine (2016; online 17 mei). Zij volgden, 204 40-plussers met bewezen knieartrose in de periode 2010-2014, willekeurig verdeeld over 2 groepen. De ene groep kreeg een behandeling van 6 weken 2 keer per week fysiotherapie gevolgd door 6 weken oefeningen thuis. Deze groep werd in de laatste 6 weken wekelijks gebeld om te vragen of ze de oefeningen uitvoerden. De andere groep kreeg gedurende 12 weken 2 keer per week taichi-les. De patiënten mochten tijdens het onderzoek pijnstillers blijven gebruiken.

De primaire uitkomstmaat was verandering in de 'Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index' na 12 weken (WOMAC). Bij aanvang was de WOMAC-score in beide groepen vergelijkbaar (rond de 250 punten op een schaal van 0-500). De taichi-groep was niet slechter af dan patiënten die fysiotherapie kregen.

De WOMAC-score was na 12 weken bij zowel de fysiotherapie- als de taichi-groep substantieel verlaagd met respectievelijk 143 en 167 punten. Het verschil van 24 punten was niet statistisch significant. Beide groepen lieten ook op uitkomstmaten zoals medicatiegebruik, depressie en kwaliteit van leven een vergelijkbare significante verbetering zien. Deze verbetering was ook na 52 weken nog zichtbaar De patiënten die tai chi deden scoorden wel significant beter op depressie en het fysieke aspect van de kwaliteit van leven.

 

Ga terug

Ik begeleid als bewegingsinstructeur en innovatieadviseur stap voor stap mens en organisatie op een persoonlijke manier voorwaarts naar hun eigen natuurlijke krachten in hun veranderprocessen.

- Paul - Jan Heijnen

CONTACT

Gaspeldoorn 18.

6226 WR Maastricht

0655385587