Qi Gong

Qi of chi

Qi of chi is het Chinese woord voor ‘levensenergie’, de bezielende kracht die stroomt door al wat leeft. In de westerse gezondheidsleer en geneeskunde werken we meer met spieren, zuurstof en bloed. In het oosten is men ervan overtuigd dat daar achter nog een kracht schuilt gaat; chi. Dat is de alles bewegende kracht. Er komen steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat er zoiets als chi bestaat. Gong betekent ‘werk’ of profijt verkregen door oefening. Qigong is dus werken met levensenergie.

Wat kan het voor je betekenen?

Door middel van eenvoudige en langzaam uitgevoerde oefeningen die de meridianen en de daarop liggende acupunctuur punten stimuleren, worden je lichaam en geest sterker en flexibeler. Je wordt je bewust van de spanningen die je op bepaalde plaatsen in je lichaam vasthoudt en leert deze los te laten. Je voelt je ruimer in je gewrichten, sterker en soepeler in je spieren en rustiger in je geest.

Rustige manier van bewegen

Qigong is een rustige manier van bewegen waarbij ademhaling, ontspanning van het lichaam en het bewust openen van de energiebanen centraal staat. Het heeft veel overeenkomsten met tai chi chuan. Qigong is echter van oudere oorsprong (meer dan 4000 jaren). Het is voor veel mensen gemakkelijker te leren omdat het veelal losse oefeningen zijn die niet zo ingewikkeld van vorm zijn. De oefeningen zijn gericht op ontspanning en verbetering van je lichamelijke en geestelijke gezondheid. In de lessen leg ik uit waar elke oefening toe dient, zowel lichamelijk als psychisch. Ik probeer je steeds meer te laten voelen wat je lichaam je vertelt – lichaamsbewustwording – zodat je steeds minder met je hoofd maar meer met je hele lichaam gaat denken, leren en voelen.

Meditatie

Qigong houdt ook meditatieve oefeningen in zittend, staand of lopend. Onder meditatie wordt het loslaten van de gedachten verstaan, het bereiken van de zogenaamde leegte (wuchi), het vrij zijn van dwingende en malende gedachtenspinsels en alleen maar luisteren naar je diepe en ontspannen ademhaling. Het langzame bewegen of het stil staan in de ‘stand’ of ‘omhels de boom’ werken rustgevend op de geest en maken je vrij van je alsmaar opdringende verstand en redeneringen. Gebruik van rustgevende (klassieke)muziek of klankinstumenten kunnen daar een hulpmiddel bij zijn.

Medische Qi Gong

De Chinese geneeskunde gaat ervan uit de ziekten voornamelijk veroorzaakt worden door blokkades die zowel fysiek als mentaal van oorsprong kunnen zijn. Door bewustwording van de processen in je lichaam en geest met op maat gemaakte Qigong bewegingen bevorder je je gezondheid zo optimaal mogelijk. In China is Qi Gong (de Levensenergie) de basispijler van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Daarnaast wordt er accupunctuur, Tuina massage en kruidenleer toegepast.

De Qigong oefeningen hebben tot doel spanning van de spieren en de gewrichten op te heffen. De zachte en vloeiende bewegingen waarbij alle delen van het lichaam in beweging zijn, zorgen voor een goede doorstroming van bloed, zuurstof en energie. Met medische Qi Gong leer je blokkades op te sporen en op te lossen door middel van zachte beweging en door het leren sturen van energie met rustige aandacht.

Taichi Vitality reikt aangepaste medische Qigong-oefeningen aan om aan herstel van uw lichamelijke gezondheid te werken. De oefeningen worden individueel en op maat aangeleerd. De oefeningen zijn bevorderend voor uw herstel en geschiedt altijd in overleg met uw behandelend arts en/of therapeut.